Kids Yoga Storytelling & Totemdieren

Ieder lijf is bijzonder en vertelt je een verhaal. Net als dat een verhaal een boodschap heeft, heeft je lijf er ook een heleboel voor jou.

Soms vertelt je lijf dat je moe bent en dat je wat langzamer mag gaan, net als de Luiaard. Of dat je met heel veel energie lekker snel mag bewegen en dan gaat rennen als een Cheeta of een jachtluipaard. En als je dan een tijdje veel dingen niet meer ziet of bent vergeten in de snelheid van je ren, dan vertelt de Schildpad hoe je weer met aandacht op de Aarde kunt lopen, bedachtzaam en kalm.

We kunnen heel veel van de dieren leren. Ieder dier vertelt weer een ander verhaal. Ze leren ons om op eigenwijze manieren te bewegen, maar ook hoe je met aandacht precies kunt krijgen wat je hebben wilt. Dieren zijn ook nooit stijf, ze houden zich soepel door eens goed te rekken en te strekken wanneer ze dat willen. Ze schudden zich eens flink uit aan alle kanten, zo komt alles weer los en vrij.

Dieren hebben alle tijd, ze letten niet op de klok, daarmee nemen ze alle ruimte om te doen wat ze graag willen. Ze denken niet veel na, ze doen gelijk wat in hun op komt. Ze laten daarmee zien over welke krachten ze beschikken. En dat zijn er een heleboel!

Wist je dat dieren ons kunnen inspireren met hun kracht? En dat ze, zonder dat je dat misschien weet, naar je toe komen hun kracht met jou te delen? Let maar eens op welk dier er vaker op je pad komt, het vertelt je als je aandachtig kijkt en luistert een bijzonder leerzaam verhaal.

Dieren die vaker in je buurt komen, in het echt, op kaarten of in dromen, worden (door de Indianen) gezien als totemdieren. Ze brengen je een boodschap waar je een heleboel van kunt leren. Vaak op momenten dat je het nodig hebt of iets hélemaal bent vergeten. Er is veel geschreven over totemdieren door de mensen die heel goed hebben gekeken en ondervonden wat hun krachten zijn. Daar kun je heel veel van opsteken. Mooi is ook dat je zelf kunt voelen wat een dier jou wil vertellen. Wat zij kunnen, kun jij namelijk ook.

Een handige manier om dat te doen is, door ze na te doen, door precies te volgen hoe ze bewegen, ademen, eten, slapen en dat dan ook zelf te doen. Je kunt het bos in gaan of het open veld en rechtstreeks naar de dieren gaan kijken. Misschien is totemdier alleen in de dierentuin te vinden of in een heel ver land, dan zijn boeken en  filmpjes op het internet weer heel handig. 

Het bijzondere van dieren is dat ze je zonder dat ze de mensentaal spreken toch kunt verstaan Ze vragen dan om te stoppen met bewegen en vooral goed te kijken en daarbij te luisteren en te voelen wat er binnenkomt. Je kunt de dierentaal goed verstaan, juist door vaker stil te staan.

Er zijn sporten of bewegingsleren die veel van de dieren nadoen en ons ook leren hoe je stil kunt zijn om te luisteren naar de verhalen, van jezelf en die van de dieren.  In het Oosten van de wereld noemen de mensen deze beweging, adem – en concentratie oefeningen Yoga.

De oefeningen helpen je om goed te luisteren naar de verhalen van je lijf, je hoofd en je hart. De dieren, maar ook andere natuurwezens zoals de bomen en de planten zijn voor de Oosterse mensen de grootste inspiratiebron. Ze herinneren ons eraan dat ook wij een belangrijk onderdeel van de natuur zijn en altijd met hen zijn verbonden. 

Indianen , de mensen die al eeuwenlang in stammen leven in de natuur, zijn nauw verbonden met de dieren, bomen en planten. Ze noemen ze de belangrijke boodschappers, ook wel Bondgenoten en verwelkomen hun aanwezigheid. Ze zien hen als belangrijke leermeesters in hun leven en gaan er een levenslange vriendschap en samenwerking mee aan.

In de kinderyogalessen bij Maanhuis E11F komen de oefeningen van de yoga en de boodschappen van de dieren, planten en bomen samen. Je leert bewegen, ademen en concentreren in verbinding met je eigen totemdier, boom of plant zodat je ze kunt verstaan en als kracht kunt meenemen in je eigen lijf en leven.


Wist je dat je verjaardag je vertelt welk totemdier er in de sterren stond op het moment dat je geboren bent? Van dat dier kun je ook weer heel veel leren, evenals van de Maan die weer verbonden is met een héle groep dieren en met jou.

Ook worden er in de yogasessies bijzondere verhalen verteld, korte of juist hele lange, waarbij je goed kunt ontspannen. Het zijn verhalen van de Indianen en de mensen uit het Oosten met prachtige boodschappen en signalen met precies dat wat jij misschien wel kan gebruiken.


Zo hoef je niet altijd zelf te lezen, of naar een ver land en op internet te gaan om van ze te leren. Dat is handig en fijn, vooral als je graag bij ze wil zijn.