Cirkels voor vrouwen en meiden

Maanhuis E11F faciliteert cirkels en ceremonies voor meiden en vrouwen, moeders – en dochters. Ter ondersteuning in het vertrouwen op eigen processen in de ontwikkeling als jong meisje, adolescent en vrouw/moeder.

Ieder mens komt in verschillende fases terecht. De overgang van zo’n fase kan veel met zich meebrengen. Dat kan zijn de fase van meisje naar puber/ jonge vrouw, waarin van alles op lichamelijk maar ook geestelijk gebied verschuift en verandert. Maar ook de fase van iets loslaten en ruimte maken voor nieuw is een overgang en een ceremonie waard.

Met een aantal vrouwen zeggen wel eens vaker tegen elkaar, het leven zélf is gewoon een grote ceremonie. Met name als je bewust stil staat bij je eigen processen en het de ruimte geeft met al een kleine handeling of ritueel.

Belangrijk bij een begeleide overgang, is dat er bewust bij stilgestaan mag worden, om vervolgens ergens dieper op in te steken. In settings waarin openlijk gedeeld mag worden en jij je als meisje of vrouw veilig en ondersteund voelt door de meiden en vrouwen om je heen. Want groeien en daarmee stoeien hoef je niet alleen te doen. Daar zijn we geloof ik wel uit.

Maanhuis E11F faciliteert deze cirkels in Atelier Kans en andere afgestemde locaties met buitenvoorziening.

Voorbeelden van cirkels en ceremonies voor vrouwen:

  • Vrije expressie cirkels d.m.v. sharing, bodywork, meditatie, klanken/sounden, dans en creatieve expressie
  • Dit kan dmv een afgestemde reis door de chakra’s. Iedere cirkel verbinden we ons met een desbetreffend chakra en voelen, eren en bekrachtigen de energie vanuit dat punt in het lijf.
  • Ook worden er Agua di Florida (Lente/Zomer) of Despacho (Herfst/Winter) rituelen aangeboden, zowel voor vrouwen als voor moeders en dochters samen.

Inhoud voor jonge meiden:

Binnenkort starten de TIJD Samenkomsten voor tieners en jonge meiden. Thema’s zullen zijn zelfrespect – en inzicht in verbinding met lichaam, mind en omgeving, met daarin centraal hoe ga je relaxed en bewust om met je natuurlijke cyclus/Maantijd. Alle thema’s worden aangesproken via sharings, lichaamswerk, creatieve expressie en ontspanningsoefeningen.

Een proces/overgangsritueel in een cirkel onderscheid de volgende fases:

  • separatie (rups) : je thuisplek verlaten en nieuwe indrukken opdoen in een andere omgeving
  • transmissie (cocon) : transformatie fase waarin je uitgedaagd wordt dmv gesprekken, lichaamswerk en creatieve uitdagingen met jezelf en elkaar
  • terugkomst (vlinder) : integreren wat je in de cirkel hebt gevoeld en ervaren en het langzaam eigen maken in de thuis omgeving

Na een ceremonie of cirkel ga je naar huis en maak je voor je zelf de balans op wat er veranderd is. De meesten ervaren een gevoel van verbinding met name ook naar elkaar. Er is altijd iets wat je meeneemt of juist hebt losgelaten. Precies passend bij wat jij nodig hebt om weer stappen te zetten in de richting die goed voelt voor jou.

“Rites of Passage are about letting you know that life does not stop for anyone at any phase, and that the future is not a fictional place.”

Kijk voor actuele cirkels bij de Lestijden, Tarieven & Agenda.